Marketplaces & E-commerces

Marketplaces & E-commerces

En primer lloc, cal dir que la proliferació de Marquetplaces & E-commerces, no és causa de la pandèmia, sinó aquesta és un catalitzador que accelera els canvis.

Tot i que els Marketplaces tenen la tendència a crear mercats de competència imperfecta, hi ha molts són casos d’èxit.

Si els odiem, això és per que ens treuen clients o per que transformen digitalment el mercat, mentre que nosaltres no podem o no volem fer-ho?.

Definim conceptes, atès que la majoria de nosaltres confonem Marketplace & E-commerce.

Marketplaces

En primer lloc, els Marketplaces són plataformes online creades per una empresa que actua com un tercer neutral per posar en contacte a compradors i venedors i podem posar l’exemple d’Amazon, Aliexpress (Alibaba) o Mercado Libre.

En conclusió, tenen una enorme escalabilitat, i aconsegueixen nous clients o proveïdors amb un cost més baix que el que farien a través de la implantació física en aquests països.

E-Commerces

Primer lloc, els E-Commerces són botigues virtuals on una marca ven els seus propis productes o serveis. Per exemple, hi ha el cas de grans companyies com Nike, o petits comerços com Sophiwear.

A més, la logística és la que aporta l’establiment físic i les comunicacions electròniques (comandes, etc), són a través de e-mail o WhatsApp (en establiments petits).

Els ECommerces ofereixen visibilitat, però no escalabilitat, ni cap servei afegit, més enllà del delivery de proximitat (slow delivery)  o del take away. Aleshores els costos són elevats, associats a un servei de molt baix valor afegit, la qual cosa sovint produeix una zombificació de l’Economia, atès que la desesperació ens fa demanar ajuts públics, en comptes de pensar en nous models de generació d’ingressos.

Malgrat tot, per a empreses que venen productes d’alt valor afegit, l’E-Commerce és una magnífica idea per crear visibilitat (basada en branding) i, tot i que mai no tinguin una escalabilitat (com a tal), si que signifiquen un increment de les vendes i la possibilitat de vendre a un preu més elevat.

Diferències entre Marketplaces & E-Commerces

La primera diferència bàsica rau en els continguts, atès que mentre que l’E-Commerce és el lloc web d’una línia de negoci que es realitza (també) pel mitjà digital, en el  cas del Marketplace ens referim a una activitat que mostra els productes que es comercialitzen pel mateix.

Es adir, l’E-Commerce seria com la botiga i el Marketplace seria com el mercat.

Dit d’un altre manera, per tenir èxit, l’E-Commerce hauria de ser com el petit taller, molt molt especialitzat (fabricació de components ja obsolets o estranys, com un per exemple, peces de cotxes antics, o un luthier o un fabricant de formatges de molt alt valor afegit i molt baixa producció, etc.), i el Marketplace seria com la fàbrica amb productes de mig o baix valor afegit, que no poden incrementar el preus i s’han d’escalar per reduir costos i incrementar el benefici.

Clusters d’E-commerce

Aleshores, no hi ha cap alternativa que permeti l’escalabilitat dels E-Commerces?. Doncs, en la nostra opinió si, la cooperació per construir Clusters virtuals.

Un Cluster permetria compartir costos, afegir valor als productes o serveis, però mantenint el branding (absolutament necessari en aquestes marques .

Incrementar l’escalabilitat per a empreses de gran valor afegit

Normalment, les empreses amb productes o serveis d’alt valor afegit tenen una baixa producció, atès que el seu avantatge radica en la qualitat i l’escassetat dels seus productes, ja que intuïtivament, aquesta, afavoreix l’increment dels preus.

El canvi de paradigma produiria una escalabilitat il·limitada als E-Commerces dins del Cluster. Això vol dir que mantenint la producció, però incrementant la productivitat i afegint nou valor, el branding creixeria exponencialment (sempre mantenint la seva identitat de marca).

Maximitzar la productivitat

“Avui ja és possible, en diverses activitats, generar PIB amb zero hores de treball humà”.

Santiago Niño Becerra

Si incrementem la productivitat podem servir just a temps, reduir estocs i costos de producció i de personal (en el límit fent tendir aquest factor a zero).

A determinats productes, la temporalitat de la producció i la petita dimensió de les explotacions, implica baixa producció i la productivitat no sembla, ara, determinant.

Recordem que la nostra empresa, que forma part d’un Cluster, a on es tracta que tothom produeixi maximitzant la productivitat i venent tota la producció. Si un soci trenca estoc hi ha un altre (alternatiu), al Cluster, que ha de poder satisfer la necessitat del client. Això implica cap pèrdua de branding i engagement del client cap a la marca ( dins del Cluster).

Cluster virtual

Un Cluster virtual pot estar format per empreses d’un àrea o regió geogràfica o de diferents continents, però que produeixin el mateix producte o gamma de productes alineats.

El fet de formar part d’un Cluster asseguraria producció i lliurament just a temps, es a dir, branding.

Finalment, malgrat que són models de negoci diferents, Marketplaces & E-Commerces convergeixen a la Nova realitat.

Què hem de fer a la Nova Realitat?

A la Nova Realitat hem de cooperar i agrupar-nos en Marketplaces & E-Commerces (Clusters), sense tenir por de res.

No hem de veure els casos d’èxit com enemics insuperables, sinó com a mestres d’una nova manera de fer les coses.

“No ho intentis. Fes-ho o no ho facis. No existeixen els intents”.

“La por és el camí cap al costat fosc. La por condueix a la ira. La ira condueix a l’odi. L’odi porta a el sofriment”.

Mestre Yoda

“No està en les estrelles mantenir el nostre destí sinó en nosaltres mateixos”.

William Shakespeare


Marco Rios Pita: Diferències i beneficis de Marketplace i E-Commerce

Patzi: E-Commerce

Subscriviu-vos i doneu-nos la vostra opinió

Què penseu dels Marquetpalces?

Què penseu dels Marketplaces & E-commerces?

Teniu un E-Commerce o un Marketplace?, funciona?, quins problemes us trobeu?, trobeu que seria una bona idea muntar un Cluster amb altres empreses relacionades amb vosaltres?

Recordeu que la nostra col·laboració no té cap ànim de lucre, pel contrari volem ajudar-vos i si més no, escoltar-vos.

Si desitgeu trobar més informació, si us plau, registreu-vos, com a subscriptor (al formulari de contacte) i us lliurarem, per correu electrònic, el nostre whitepaper monogràfic, sobre el tema.

El nostre màxim interès és, però, escoltar quins són els vostres patiments o problemes i ajudar-vos, en tot el que puguem, a trobar la solució.

Una nota final:

Tots els “fabricants de botigues virtuals” fan el producte i es desentenen, “fabriquen caixes de sabates, però no sabates”. Nosaltres, el el nostre futur model de negoci, únicament guanyaríem si els nostres clients guanyessin. Ens interessa, tant com a vostè, que el seu lloc estigui actualitzat al màxim i funcioni bé i ràpidament. També que la relació entre els nostres socis sigui la més productiva per a tothom. Es a dir, seriem un soci més (especial), però un soci més (relació win-win).

Gràcies.

GWST

    Ens interessa molt la teva opinió sobre aquest tema

    *

    *

    *